ΛΕΞΙΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
H

hacker (εισβολέας)

Ονομασία για κάποιον που είναι ιδιαίτερα επιδέξιος και έχει γνώσεις υπολογιστών και αρέσκεται να παίζει με τους υπολογιστές. Συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον που κάνει ασυνήθιστα τεχνάσματα με τον υπολογιστή, όπως, π.χ., να εισβάλει σε υπολογιστές. Γενικά η φήμη τους δεν είναι καλή.

 

half-height drive (οδηγός μισού ύψους)

Ένας νεότερος οδηγός που έχει το μισό ύψος από τους παλιότερους. Οι αρχικοί οδηγοί δίσκου 5.25" είχαν ύψος 3.5". Οι νεότεροι οδηγοί 5.25"καλούνται μισού ύψους, και έχουν ύψος 1 2/3 ίντσες.

 

halftone (εικόνα με στιγμές)

Κοιτάξτε από κοντά μια εικόνα της εφημερίδας. Θα δείτε ότι η φωτογραφία εκτυπώνεται σαν μια συλλογή στιγμών. Αυτή καλείται εικόνα με στιγμές. Στις σκούρες περιοχές της φωτογραφίας, οι στιγμές είναι μεγάλες και κοντά μεταξύ τους. Σε ανοικτόχρωμες περιοχές οι στιγμές είναι μικρές και απέχουν αρκετά.

Την παλιά εποχή οι εικόνες με στιγμές δημιουργούνταν φωτογραφίζοντας μια εικόνα μέσω ενός πλέγματος. Το πλέγμα έκανε την εικόνα να εμφανιστεί σαν μια συλλογή από μικρές στιγμές μέσα στην φωτογραφία. Με τους υπολογιστές, οι φωτογραφίες σαρώνονται και μετά μετατρέπονται ηλεκτρονικά σε εικόνες με στιγμές. Οι σκούρες περιοχές της εικόνας μετατρέπονται σε συλλογές πυκνών και μεγάλων στιγμών και οι ανοικτόχρωμες περιοχές μετατρέπονται σε αραιές και μικρές στιγμές.

Γιατί να χρησιμοποιούμε εικόνες με στιγμές; Επειδή οι φωτογραφίες δεν αντιγράφονται καλά. Αν προσπαθήσετε να εκτυπώσετε ένα αντίγραφο μιας φωτογραφίας, ορισμένες από τις ανοικτόχρωμες περιοχές χάνονται και οι σκούρες περιοχές μπορεί να μετατραπούν σε τελείως μαύρες. Με τις εικόνες με στιγμές, έχετε μεγαλύτερο έλεγχο επί της συνέπειας των διατάξεων των στιγμών.

 

hand-held computer (υπολογιστής χειρός)

Ένας φορητός υπολογιστής με μπαταρίες που χωρά στην παλάμη του χεριού σας. Μπορεί να λειτουργήσει σαν υπολογιστής γενικής χρήσης, αλλά συνήθως είναι προ-προγραμματισμένος ώστε να εκτελεί συγκεκριμένες εργασίες. Τα ηλεκτρονικά λεξικά, οι μεταφραστές γλωσσών και οι προγραμματιστές ημέρας είναι μόνο μερικά παραδείγματα των υπολογιστών χειρός.

 

hand-held scanner (σαρωτής χειρός)

Ένας σαρωτής που μοιάζει και κινείται περίπου σαν το ποντίκι. Εκτός από τις ρόδες στο κάτω μέρος του, που σας επιτρέπουν να τον κινείτε πάνω στην εικόνα, υπάρχει και μια κεφαλή σάρωσης, που ψηφιοποιεί την εικόνα σε δεδομένα, που ο υπολογιστής μπορεί να κατανοήσει και να αποθηκεύσει σε ένα αρχείο.

 

handle (λαβή)

Στα γραφικά και στα προγράμματα επιτραπέζιας έκδοσης, εργάζεστε με διάφορα αντικείμενα στην οθόνη, όπως, π.χ., γραμμές, κύκλους, ένα πλαίσιο με κείμενο ή μια ολόκληρη γραφική εικόνα. Όταν επιλέγετε ένα αντικείμενο(συνήθως πατώντας πάνω του με το ποντίκι), ένα περίγραμμα εμφανίζεται γύρω από το αντικείμενο και επίσης εμφανίζονται δύο ή περισσότερα μαύρα τετράγωνα. Τα τετράγωνα αυτά καλούνται λαβές.

Οι λαβές σας επιτρέπουν να αλλάξετε το μέγεθος ή το σχήμα ενός αντικειμένου. Μετακινείτε τον δείκτη του ποντικιού πάνω από μια από τις λαβές, πατάτε το κουμπί του ποντικιού και σύρετε την λαβή για να μεγαλώσετε ή να μικρύνετε το αντικείμενο. Οι περισσότερες γραμμές έχουν δύο λαβές. Μπορείτε να σύρετε μια λαβή από κάποιο άκρο της γραμμής για να την κάνετε μεγαλύτερη ή μικρότερη. Τα δισδιάστατα αντικείμενα, σαν τους κύκλους και τα τετράγωνα, έχουν οκτώ λαβές, μια σε κάθε γωνία και μια σε κάθε πλευρά. Μπορείτε να σύρετε μια λαβή πλευράς για να αλλάξετε μόνο την μια διάσταση του αντικειμένου, το ύψος ή το πλάτος του. Αν σύρετε μια λαβή γωνίας, αλλάζετε το πλάτος και το ύψος ταυτόχρονα.

 

handshaking (σύνδεση χειραψίας)

Για να επικοινωνήσουν δύο υπολογιστές, πρέπει να αναγνωριστούν μεταξύ τους και να συμφωνήσουν για τους κανόνες που θα ακολουθήσουν κατά την μετάδοση των πληροφοριών. Η μέθοδος που χρησιμοποιούν για να το κάνουν αυτό καλείται σύνδεση χειραψίας. Υπάρχουν δύο τύποι χειραψίας, υλική και λογισμική. Με την υλική χειραψία, οι δύο συσκευές στέλνουν μηνύματα μέσω ενός ειδικού καλωδίου για να δηλώσουν πότε είναι έτοιμες να στείλουν ή να λάβουν δεδομένα. Με λογισμική χειραψία, δύο προγράμματα στέλνουν μηνύματα για να συμφωνήσουν για την γλώσσα και τους κανόνες επικοινωνίας.

 

hanging indent (εξοχή)

Στα περισσότερα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου μπορείτε να δημιουργήσετε παραγράφους με εσοχές, συνήθως για χρήση σε λίστες. Με τις εξοχές, η πρώτη γραμμή της παραγράφου τίθεται στο αριστερό περιθώριο και όλες οι υπόλοιπες γραμμές είναι σε εσοχή. Η διαμόρφωση αυτή είναι χρήσιμη για δημιουργία λιστών με σφαιρίδια και αριθμημένων λιστών.

 

hard copy (εκτυπωμένο αντίγραφο)

Μια εκτυπωμένη έκδοση ενός εγγράφου, λογιστικού φύλλου ή άλλου κομματιού που δημιουργήσατε στον υπολογιστή σας.

 

hard disk (σκληρός δίσκος)

Ένας σκληρός δίσκος εργάζεται σαν ένα γιγαντιαίος οδηγός ελαστικού δίσκου που περιέχει μη μετακινήσιμους δίσκους. Ο οδηγός σκληρού δίσκου είναι εσωτερικός(μέσα στον υπολογιστή), ή εξωτερικός (συνδεδεμένος σε μια από τις πύλες του υπολογιστή με καλώδιο). Ο οδηγός δίσκου περιέχει αρκετούς μεταλλικούς δίσκους (συνήθως αλουμινένιους) που καλούνται πιατέλες επί των οποίων αποθηκεύονται δεδομένα. Οι πιατέλες βρίσκονται, μαζί με τις κεφαλές ανάγνωσης/εγγραφής σε μια σφραγισμένη μονάδα, από την οποία δεν μπορείτε να βγάλετε τον δίσκο, όπως γίνεται με τους οδηγούς ελαστικών δίσκων.

Αν και ο σκληρός δίσκος αποτελείται από αρκετές πιατέλες, ο ίδιος ο δίσκος θεωρείται ένας δίσκος και έχει το όνομα C (τα γράμματα Α και Β χρησιμοποιούνται για τους οδηγούς ελαστικού δίσκου). Μπορείτε όμως να υποδιαιρέσετε τον δίσκο σε λογικούς οδηγούς δίσκου. π.χ., μπορεί να έχετε τρεις οδηγούς σκληρών δίσκων, C, D και Ε. Μην μπερδεύεστε. Τα τρία γράμματα αναφέρονται στον ίδιο φυσικό δίσκο. Αυτοί απλώς παριστούν τις διάφορες περιοχές αποθήκευσης στον δίσκο.

Ακόμη και ο μικρότερος σκληρός δίσκος μπορεί να αποθηκεύει μεγάλα ποσά δεδομένων. π.χ., ένας δίσκος 20 megabytes μπορεί να αποθηκεύσει το ίδιο ποσό δεδομένων με 60 ελαστικούς δίσκους 5.25", διπλής πυκνότητας ή με 25δίσκους 3.5", διπλής πυκνότητας.

 

hard disk backup (εφεδρεία σκληρού δίσκου)

Όταν εγκαθιστάτε ένα πρόγραμμα ή αποθηκεύετε ένα αρχείο στον σκληρό δίσκο, μπορείτε να είστε σχεδόν σίγουρος ότι θα τα βρείτε εκεί, όταν τα χρειαστείτε. Γενικά, οι σκληροί δίσκοι είναι αξιόπιστοι. Όπως όμως με κάθε συσκευή, πρέπει να είστε προσεκτικοί. Μπορεί κατά λάθος να διαγράψετε ένα ή πολλά αρχεία, μπορεί να χάσετε δεδομένα, αν κοπεί το ρεύμα, ή ο δίσκος μπορεί να παλιώσει και να χαλάσει για κάποιο άγνωστο λόγο. Όποιος και αν είναι ο λόγος, πρέπει να έχετε τουλάχιστον ένα αντίγραφο των αρχείων που χρειάζεστε.

Για να δημιουργήσετε αυτά τα αντίγραφα, πρέπει να αγοράσετε ένα πρόγραμμα εφεδρείας σκληρού δίσκου. Ένα πρόγραμμα εφεδρείας δημιουργεί αντίγραφα συγκεκριμένων αρχείων σε συμπιεσμένη μορφή, ώστε να χωρούν τα αντίγραφα σε λιγότερους δίσκους από όσους θα χωρούσαν αν τα αντιγράφατε απλώς από τον σκληρό δίσκο σε ελαστικούς. Αν ένα αρχείο στον σκληρό δίσκο καταστραφεί ή διαγραφεί, μπορείτε να το επαναφέρετε χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα εφεδρείας και τα εφεδρικά αντίγραφα των αρχείων. Αν έχετε το DOS,τότε έχετε ήδη ένα πρόγραμμα εφεδρείας, αλλά είναι λίγο δύσκολο να το χρησιμοποιήσετε από τα ειδικά προγράμματα εφεδρείας που υπάρχουν στην αγορά.

 

hard hyphen (υλική παύλα)

Τα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου αναδιπλώνουν κείμενο αυτόματα σε μια παράγραφο από την μια γραμμή στην επόμενη. Αν η λέξη που συλλαβίζετε βρίσκεται στο τέλος μιας γραμμής, τότε το πρόγραμμα μπορεί να συλλαβίσει την λέξη. Τι συμβαίνει όμως αν δεν θέλετε η λέξη που συλλαβίζετε να σπάσει; Υποθέστε ότι θέλετε ο όρος Hewlett-Packard να εμφανίζεται σε μια γραμμή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε να εισάγετε μια υλική παύλα. Μια υλική παύλα εργάζεται σαν ένας επί πλέον χαρακτήρας στην λέξη, λέγοντας στο πρόγραμμα να χειριστεί όλοτον όρο σαν μια λέξη.

 

hard space (υλικό διάστημα)

Τα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου αναδιπλώνουν κείμενο αυτόματα σε μια παράγραφο από την μια γραμμή στην επόμενη. Αν η λέξη που συλλαβίζετε βρίσκεται στο τέλος μιας γραμμής, τότε το πρόγραμμα διασπά την γραμμή σε ένα διάστημα και μεταφέρει την επόμενη λέξη στην αρχή της επόμενης γραμμής. Μπορεί όμως να έχετε ένα όρο που θέλετε να εμφανίζεται σε μια γραμμή, όπως, π.χ., Barnum & Bailey. Στις περιπτώσεις αυτές, μπορείτε να εισάγετε ένα υλικό διάστημα σε κάθε θέση όπου θέλετε κανονικά να εισάγετε ένα διάστημα. Το υλικό διάστημα μοιάζει με χαρακτήρα, αλλά ενεργεί σαν χαρακτήρας, οπότε όλος ο όρος θεωρείται σαν ένας χαρακτήρας.

 

hardware (υλικό)

Η φυσική συσκευή που δημιουργεί ένα υπολογιστή, περιλαμβανομένων του οδηγού δίσκου, της οθόνης, του πληκτρολόγιου, του ποντικιού, του μόντεμ, του εκτυπωτή, των καλωδίων, κλπ. Οι όροι αυτοί διακρίνονται από το λογισμικό, τις εντολές που λένε στον υπολογιστή τι να κάνει. Φανταστείτε το ανθρώπινα. Το υλικό είναι το σώμα και το μυαλό σας. Λογισμικό είναι η παιδεία σας.

 

hardware platform (πλατφόρμα υλικού)

Η δομή ενός συγκεκριμένου συστήματος υπολογιστή. π.χ., ένας υπολογιστής IBM PC παριστά μια πλατφόρμα υλικού. Η πλατφόρμα αυτή μπορεί να εκτελέσει προγράμματα γραμμένα ειδικά για αυτή την πλατφόρμα, αλλά δεν μπορεί να εκτελέσει προγράμματα σχεδιασμένα για άλλη πλατφόρμα, π.χ., προγράμματα σχεδιασμένα να εκτελούνται σε υπολογιστές Macintosh.

 

Harvard Graphics

Ένα δημοφιλές πρόγραμμα από την Software Publishing Corporation, που χρησιμοποιείται κυρίως για παραγωγή γραφικών παρουσιάσεων όπως, π.χ., για διαγράμματα, διαφάνειες, κλπ.

Hayes-compatible modem(διαμορφωτής συμβατός προς Hayes)

Όποτε χρησιμοποιείτε ένα μόντεμ (διαμορφωτή) για επικοινωνία με ένα άλλο υπολογιστή μέσω τηλεφωνικών γραμμών, πρέπει να εισάγετε συγκεκριμένες εντολές για να καλέσετε το τηλέφωνο, να απαντήσετε σε εισερχόμενες κλήσεις, κλπ. Οι εντολές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το μόντεμ και το πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε. Το συνηθέστερο σύνολο εντολών που χρησιμοποιείται για επικοινωνίες είναι το σύνολο εντολών Hayes.

Γιατί είναι αυτό τόσο σημαντικό; Για να επικοινωνήσετε μέσω μόντεμ, χρειάζεστε ένα μόντεμ και ένα πρόγραμμα επικοινωνιών. Τα περισσότερα προγράμματα επικοινωνιών χρησιμοποιούν το σύνολο εντολών Hayes. Αν αγοράσετε ένα μόντεμ που δεν είναι συμβατό προς Hayes, ίσως να μην μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε αρκετά από τα προγράμματα επικοινωνιών της αγοράς, σαν το ProComm Plus. Θα είστε λοιπόν αναγκασμένοι να εργαστείτε με ένα πρόγραμμα επικοινωνιών δεύτερης κατηγορίας.

 

head crash (καταστροφή κεφαλής)

Γνωστή και σαν κατάρρευση δίσκου. Καταστροφή κεφαλής συμβαίνει όταν η κεφαλή ανάγνωσης/εγγραφής στον οδηγό του δίσκου πέφτει πάνω στον δίσκο. Αυτό είναι σαν να ρίχνετε την κεφαλή του πικάπ πάνω σε ένα δίσκο. Μια κατάρρευση δίσκου μπορεί να καταστρέψει τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα εκεί που έπεσε η κεφαλή.

Κατάρρευση δίσκου συμβαίνει συνήθως αν ο υπολογιστής κτυπηθεί όταν είναι σβηστός. Με τους περισσότερους νέους υπολογιστές, όταν σβήνετε τον υπολογιστή, αυτός αυτόματα παρκάρει τις κεφαλές πάνω σε μια περιοχή του δίσκου που δεν περιέχει δεδομένα. Έτσι, αν πέσουν οι κεφαλές δεν θα καταστρέψουν δεδομένα. Αν έχετε μια παλιότερη μηχανή, θα ήταν καλό να αγοράσετε ένα βοηθητικό πρόγραμμα (σαν το PC Toolsή το The Norton Utilities) για να παρκάρετε τις κεφαλές του δίσκου.

 

head seek time

Βλ. seek time.

 

header (κεφαλίδα)

Κείμενο που εμφανίζεται στην κορυφή κάθε σελίδας ενός εγγράφου. Οι κεφαλίδες συνήθως περιέχουν το όνομα του εγγράφου, την ημερομηνία και ένα κωδικό που εισάγει τον αριθμό της σελίδας.

 

Hercules Graphics Adapter (προσαρμοστής γραφικών Hercules)

Μια κάρτα που συνδέεται στο εσωτερικό του υπολογιστή σας και δίνει σε μια μονόχρωμη οθόνη την δυνατότητα εμφάνισης κειμένου και γραφικών. Με τις παλιές μονόχρωμες οθόνες μπορούσατε να δείτε μόνο κείμενο στην οθόνη. Προσθέτοντας μια κάρτα γραφικών Hercules στο σύστημά σας, μπορείτε να εμφανίσετε ασπρόμαυρες γραφικές εικόνες στην οθόνη.

 

hertz (κύκλοι ανά δευτερόλεπτο)

Το hertz είναι μια μονάδα που χρησιμοποιείται για να μετρά τον αριθμό των φορών που ένα ηλεκτρικό κύμα επαναλαμβάνεται ανά δευτερόλεπτο. Πρακτικά, τοhertz χρησιμοποιείται για να μετρά την ταχύτητα με την οποία εργάζεται μια μονάδα. π.χ., οι ταχύτητες των υπολογιστών εκφράζονται συχνά σε megahertz (σύντμηση MHz).

 

Hewlett-Packard

Μεγάλος κατασκευαστής μίνι υπολογιστών, μικροϋπολογιστών, εκτυπωτών laser και άλλων συσκευών που σχετίζονται με υπολογιστές.

 

hidden codes (κρυμμένοι κωδικοί)

Σε προγράμματα επεξεργασίας κειμένου, κάνετε δύο βασικές εργασίες: πληκτρολογείτε και βάζετε στυλ (διαμόρφωση) στο κείμενο. Όταν διαμορφώνετε το κείμενο (π.χ., αλλάζετε τα περιθώρια ή κάνετε έντονη μια λέξη), το πρόγραμμα προσθέτει κωδικούς διαμόρφωσης που του λένε πως να εμφανίσει και να εκτυπώσει το κείμενο. Συνήθως οι κωδικοί αυτοί είναι κρυμμένοι, και δεν μπερδεύονται στην οθόνη, ώστε να κάνουν το κείμενο δυσανάγνωστο. Σε μερικά προγράμματα, σαν το WordPerfect, μπορείτε να εξετάσετε τους κωδικούς στην οθόνη και να τους επεξεργαστείτε ή να τους διαγράψετε.

 

hidden file (κρυμμένο αρχείο)

Επίσης καλείται αόρατο αρχείο. Ένα αρχείο το όνομα του οποίου δεν εμφανίζεται στην κανονική λίστα καταλόγου. Τα αρχεία συνήθως είναι κρυμμένα για να αποτρέψουν τους χρήστες από το να τα διαγράφουν ή να τα αλλάζουν. π.χ., το DOS κρύβει δύο αρχεία: IO.SYS και MSDOS.SYS. Αν σκοπεύετε να διαγράψετε, μετακινήσετε ή αλλάξετε τα αρχεία αυτά κατά οποιονδήποτε τρόπο, μπορεί να μην είστε σε θέση να εκκινήσετε τον υπολογιστή σας με τον δίσκο που περιέχει αυτά τα αρχεία. Αν προσπαθήσετε να εκκινήσετε τον υπολογιστή σας, θα πάρετε ένα μήνυμα σαν το εξής

"INSERT SYSTEMDISK IN DRIVE A: AND PRESS ENTER"

Πως κρύβονται τα αρχεία; Τα αρχεία περιέχουν τέσσερις ιδιότητες που λένε στο πρόγραμμα πως να χειριστεί το κάθε αρχείο. Μια από τις ιδιότητες αυτές είναι η ιδιότητα κρυμμένου. Μπορείτε να εισάγετε μια εντολή του DOSή να χρησιμοποιήσετε ένα βοηθητικό πρόγραμμα για να ενεργοποιήσετε την ιδιότητα (να κρύψετε το αρχείο) ή να την απενεργοποιήσετε (να αποκαλύψετε το αρχείο).

 

Hierarchical File System(HFS) (ιεραρχικό σύστημα αρχείων)

Ένα σύστημα που χρησιμοποιείται για να οργανώνει αρχεία σε ένα σκληρό δίσκο σε υπολογιστές Macintosh.Το σύστημα σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε αρχεία σε μια σειρά (ιεραρχία) φακέλων. π.χ., αν είσαστε ένας δικηγόρος, ίσως να έχετε ένα φάκελο, που αποθήκευε όλα τα αρχεία των πελατών σας. Μέσα στον φάκελο αυτό ίσως να έχετε ένα άλλο φάκελο που περιέχει μόνο τα αρχεία τα οποία αναφέρονται σε μια συγκεκριμένη περίπτωση.

Με το παλιό σύστημα αρχειοθέτησης του Macintosh (Macintosh Filing System), μπορείτε να οργανώσετε τα αρχεία σας σε φακέλους (χρησιμοποιώντας τονFinder), αλλά όταν προσπαθούσατε να ανοίξετε ή να αποθηκεύσετε ένα αρχείο, εμφανιζόταν τα ονόματα όλων των αρχείων στον δίσκο. Με την εισαγωγή των σκληρών δίσκων, που μπορούν να αποθηκεύουν χιλιάδες αρχεία, η παλιά μέθοδος δεν ήταν καθόλου πρακτική.

 

high density (υψηλή πυκνότητα)

Η πυκνότητα είναι το μέτρο του ποσού των δεδομένων που μπορούν να αποθηκευτούν ανά τετραγωνική ίντσα αποθηκευτικής περιοχής στον δίσκο. Η πυκνότητα χρησιμοποιείται συνήθως για να αναφερθεί σε διάφορους τύπους ελαστικών δίσκων: απλής πυκνότητας, χαμηλής (ή διπλής) πυκνότητας, και υψηλής πυκνότητας. Βλ. επίσης density.

 

high-level programming language (γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου)

Οι περισσότερες γλώσσες προγραμματισμού που ακούσατε ή χρησιμοποιήσατε, BASIC, C++, Fortran,Pascal, ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, σε αντίθεση με τις γλώσσες χαμηλού επιπέδου.

Αυτός ο τύπος γλώσσας δομείται περισσότερο σαν ανθρώπινη γλώσσα, παρά σαν γλώσσα μηχανής, που είναι η μητρική γλώσσα του υπολογιστή. Μια εντολή σε μια γλώσσα υψηλού επιπέδου, αντιστοιχεί σε αρκετές εντολές σε γλώσσα μηχανής. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε έλεγχο βήμα προς βήμα πάνω στον μικροεπεξεργαστή, αλλά μπορείτε να προγραμματίσετε ακόμη και αν δεν έχετε μεγάλη γνώση του μικροεπεξεργαστή. Η γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου κάνει επίσης δυνατή την συγγραφή ενός σωστά οργανωμένου προγράμματος σε λιγότερες γραμμές από όσες θα γράφατε αν χρησιμοποιούσατε μια γλώσσα χαμηλού επιπέδου.

Είναι η αντίστοιχη διαφορά ανάμεσα στο να φτιάχνετε το φαγητό μόνοι σας, ή να φωνάζετε κάποιον να του δίνετε τις οδηγίες, και αυτός να τις εκτελεί και να σας φτιάχνει το φαγητό. Αν το φτιάχνατε μόνοι σας ίσως να το κάνατε γρηγορότερα και καλύτερα, αλλά θα προσπαθούσατε περισσότερο. Βλ. επίσης low-level language και programming.

 

high/low/close graph(γράφημα υψηλής/χαμηλής/κλεισίματος)

Ένα γράφημα που χρησιμοποιείται σε γραφικά παρουσίασης και προγράμματα λογιστικών φύλλων για εμφάνιση χρηματιστηριακών τιμών. Το γράφημα δείχνει την υψηλότερη τιμή της μετοχής σε μια δεδομένη ημέρα, την χαμηλότερη τιμή και την τιμή κλεισίματος (την τιμή στο τέλος της ημέρας). Επίσης καλείται γράφημα υψηλής/χαμηλής/κλεισίματος/ανοίγματος, όταν εμφανίζει την τιμή της μετοχής στην αρχή της ημέρας.

 

highlight (φωτίζω)

Επιλογή ενός τμήματος εγγράφου, λογιστικού φύλλου ή βάσης δεδομένων με σκοπό να εργαστείτε με αυτό το τμήμα. Η φωτισμένη περιοχή εμφανίζεται συνήθως με αντίστροφο φωτισμό, δηλαδή αν το κείμενο είναι κανονικό άσπρο σε μαύρο, εμφανίζεται μαύρο σε άσπρο, όταν φωτίζεται. Ο όρος φωτίζω χρησιμοποιείται συχνά για να αναφερθεί στον δρομέα, επειδή σε μερικά προγράμματα ο δρομέας εμφανίζει τον χαρακτήρα επί του οποίου βρίσκεται με αντίστροφο φωτισμό.

 

holographic storage (ολογραφική αποθήκευση)

Ένα ολόγραμμα είναι μια τρισδιάστατη εικόνα που δημιουργείται από μια διάταξη φωτός καταγραμμένη σε φωτοευπαθές υλικό. Σαν μέσο αποθήκευσης δεδομένων ,η 3-διάστατη υφή της ολογραφίας θα δώσει τρομακτικές δυνατότητες αποθήκευσης, όταν τελειοποιηθεί η τεχνολογία. (Αν νομίζετε ότι τα CD-ROM έχουν μεγάλες χωρητικότητες, περιμένετε μέχρι να εμφανιστούν αυτά στην αγορά.)

 

home computer (οικιακός υπολογιστής)

Ιστορικά, ο όρος αυτός έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τους φθηνότερους και λιγότερο δυνατούς υπολογιστές, που σχεδιάστηκαν ειδικά για χρήση στο σπίτι. Τώρα όμως που το λογισμικό που δημιουργείται για χρήση στο σπίτι ζητά όλο και περισσότερη δυναμικότητα, και κατεβαίνει η τιμή των υπολογιστών των επιχειρήσεων, πολλοί οικιακοί υπολογιστές είναι στην ουσία υπολογιστές επιχειρήσεων.

 

Home key (πλήκτρο Home)

Το πλήκτρο αυτό σας πηγαίνει στην αρχή του εγγράφου, στο αριστερό άκρο της γραμμής, ή στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης. Η χρήση του όμως διαφέρει ανάλογα με το πρόγραμμα. π.χ., στο WordPerfect πιέζετε Home και το βέλος αριστερά για να πάτε στο αριστερό περιθώριο και το Homeδύο φορές και μετά το βέλος πάνω για να πάτε στην αρχή του εγγράφου. Στο Microsoft Word πιέζετε Home (χωρίς βέλος αριστερά) για να πάτε στο αριστερό περιθώριο. Η πίεσή του για δεύτερη φορά δεν κάνει τίποτε.

 

host (οικοδεσπότης)

Όταν δύο ή περισσότεροι υπολογιστές συνδέονται (συνήθως σε δίκτυο), ο ένας υπολογιστής είναι συνήθως ο οικοδεσπότης και οι άλλοι είναι οι πελάτες (ή φιλοξενούμενοι). Όπως ένας οικοδεσπότης σερβίρει τους καλεσμένους του σε ένα πάρτι, ένας οικοδεσπότης υπολογιστής σερβίρει τους υπολογιστές με τους οποίους είναι συνδεδεμένος. Αν έχετε κάποιες γνώσεις βιολογίας, θα μπορούσατε να θεωρήσετε τους φιλοξενούμενους υπολογιστές σαν παράσιτα.

 

housekeeping (τακτοποίηση)

Μια ποικιλία δραστηριοτήτων που κάνει ένας υπολογιστής για να προετοιμάσει ένα πρόγραμμα για χρήση ή για να του επιτρέψει να εργαστεί ομαλότερα. Ανάλογα με το σύστημα υπολογιστή, μπορεί να περιλαμβάνει έλεγχο του εσωτερικού ρολογιού, επαλήθευση ότι υπάρχει αρκετή μνήμη RAM πριν φορτώσει ένα πρόγραμμα, αναγνώριση της διαθέσιμης χωρητικότητας για βελτιστοποίηση του χώρου και άλλες διαφανείς, αλλά ζωτικές λειτουργίες.

 

HyperTalk

Μια γλώσσα που χρησιμοποιείται για συγγραφή εντολών για το HyperCard, που είναι ένα εύχρηστο πρόγραμμα συγγραφής εφαρμογών. Το πρόγραμμα αυτό δίνεται με κάθε υπολογιστή Apple Macintosh.

 

hypertext (μη συνδεδεμένη επαναφορά κειμένου)

Σε όλο αυτό το βιβλίο, αναφερόμαστε σε άλλους όρους του βιβλίου. π.χ., αν κοιτάξετε στην λέξη 3.5" disk σας λέμε να δείτε την λέξη floppy disk. Οπότε εσείς γυρνάτε τις σελίδες για να βρείτε την λέξη floppy disk. Δεν θα ήταν καλύτερα αν μπορούσατε να πάτε στην λέξη αυτή πατώντας ένα κουμπί;

Αυτή είναι η ιδέα πίσω από την μη συνδεδεμένη επαναφορά κειμένου. Ένα έγγραφο εμφανίζεται στην οθόνη και περιέχει λέξεις ή οδηγίες που συνδέουν το έγγραφο με άλλα σχετικά έγγραφα. Για να πάτε σε ένα σχετικό έγγραφο, απλώς επιλέγετε ένα από αυτούς τους δεσμούς (συνήθως πατώντας πάνω του με το ποντίκι ή πηγαίνοντας με το Tab σε αυτόν και πατώντας Enter).Επιλέγετε τον δεσμό και φθάσατε. Δεν χρειάζεται να γυρνάτε σελίδες ή να ψάχνετε στο ευρετήριο. Τα περισσότερα νέα προγράμματα χρησιμοποιούν τέτοιους δεσμούς στις οθόνες βοήθειάς τους. Ορισμένοι δίσκοι CD-ROMτους χρησιμοποιούν για να βοηθήσουν στην εύρεση πληροφοριών σε ένα βιβλίο. (Βλ. παράδειγμα παρακάτω.)

 

hyphenation (συλλαβισμός)

Στα περισσότερα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου, το κείμενο αναδιπλώνεται αυτόματα από την μια γραμμή στην επόμενη. Αν μια λέξη δεν χωρά στο τέλος μιας γραμμής, τότε πηγαίνει στην αρχή της επόμενης γραμμής. Τα περισσότερα προγράμματα προσφέρουν ένα χαρακτηριστικό αυτόματου συλλαβισμού, που σας επιτρέπει να ρυθμίσετε το μήκος των γραμμών. Αντί να μεταφέρετε μια ολόκληρη λέξη από μια γραμμή στην επόμενη, ο συλλαβισμός διασπά την λέξη στο τέλος της γραμμής, βάζει μια παύλα και μεταφέρει την υπόλοιπη λέξη στην αρχή της επόμενης γραμμής. Αν προσθέσετε κείμενο, και η λέξη δεν είναι στο τέλος της γραμμής, το πρόγραμμα βγάζει αυτόματα την παύλα και συνδέει τα δύο μέρη της λέξης.