ΛΕΞΙΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
I

I-beam pointer (δείκτης ακτίνα-Ι)

Σε προγράμματα Macintoshκαι στο Microsoft Windows, ο δείκτης του ποντικιού μετατρέπεται σε ένα I όταν τον μεταφέρετε μέσα σε μια περιοχή κειμένου. Κατόπιν μπορείτε να πατήσετε το κουμπί του ποντικιού για να πάτε το σημείο εισαγωγής στην θέση αυτή (το σημείο εισαγωγής σημειώνει την θέση όπου θα εισαχθεί κείμενο). Αλλιώς, μπορείτε να πατάτε το κουμπί του ποντικιού και να σύρετε το ποντίκι για να επιλέξετε μια περιοχή κειμένου. Η ιδέα πίσω από την ακτίνα-Ι είναι ότι μπορείτε να την τοποθετήσετε επακριβώς ανάμεσα σε χαρακτήρες.

 

IBM

Ακρωνύμιο των λέξεων International Business Machines Corporation. Είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία υπολογιστών στον κόσμο. Η δύναμή της δημιουργήθηκε με την κατασκευή κεντρικών υπολογιστών, αλλά έπαιξε βασικό ρόλο και στην κατασκευή προσωπικών υπολογιστών, και προσπαθεί και κερδίσει ένα μερίδιο και σε αυτή την αγορά, ανάλογο των τεχνολογικών της επιτευγμάτων. Η ΙΒΜ έθεσε τα πρότυπα για τους προσωπικούς υπολογιστές με την εισαγωγή του IBM PC το 1981 και συνεχίζει να εμφανίζει μοντέλα που θέτουν τα πρότυπα για προσωπικούς υπολογιστές για τους ανταγωνιστές της και για τους χρήστες προσωπικών υπολογιστών.

 

IBM PC-compatible computer (υπολογιστής συμβατός με τον IBM PC)

Ένας υπολογιστής που μπορεί να εκτελέσει προγράμματα σχεδιασμένα να εκτελούνται στον προσωπικό υπολογιστή ΙΒΜ. Αν και ο όρος αυτός και ο όρος μαϊμού χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, υπάρχει μια διαφορά: οι μαϊμούδες έχουν σχεδιαστεί να μοιάζουν και να συμπεριφέρονται όσο το δυνατόν περισσότερο σαν ΙΒΜ. Οι συμβατοί βελτιώνουν το πρωτότυπο προσφέροντας πρόσθετα πλεονεκτήματα, όπως εξαρτήματα υψηλότερης ποιότητας, εύκολη αναβάθμιση ή περισσότερη υπολογιστική δύναμη.

 

IBM Personal Computer (προσωπικός υπολογιστής ΙΒΜ)

Επίσης γνωστός σαν IBM PC. Ένας προσωπικός υπολογιστής που αναπτύχθηκε από την ΙΒΜ και εμφανίστηκε στην αγορά το 1981. Το PC χρησιμοποιεί ένα μικροεπεξεργαστή8088, που μπορεί να επεξεργαστεί 8 bits δεδομένων ταυτόχρονα. Οι πρώτες εκδόσεις του PC είχαν 16 kilobytes μνήμης, που μπορούσε να επεκταθεί στα 64 kilobytes. Σήμερα, οτιδήποτε λιγότερο από640Κ είναι ακατάλληλο. Συγκρινόμενος με τα σημερινά πρότυπα, οPC είναι αναιμικός.

 

IBM Personal Computer AT (προσωπικός υπολογιστής ΙΒΜ ΑΤ)

Επίσης γνωστός σαν IBM PC AT. Ο ΑΤ (Advanced Technology) εμφανίστηκε στην αγορά το1984, και είναι ένα βήμα προς τα πάνω από το ΧΤ. Χρησιμοποιεί μικροεπεξεργαστή 80286 και αρτηρία δεδομένων 16 bit. (Η αρτηρία αυτή επιτρέπει στον ΑΤ να επεξεργαστεί ταυτόχρονα διπλάσια δεδομένα από τον ΧΤ). Ο συνδυασμός αυτός κάνει τον ΑΤ να χειρίζεται τα δεδομένα 50% ως 75% αποδοτικότερα από τον ΧΤ.

 

IBM Personal Computer XT (προσωπικός υπολογιστής ΙΒΜ ΧΤ)

Επίσης γνωστός σαν IBM PC XT. Ο ΧΤ (eXtended Technology) εμφανίστηκε στην αγορά το1983, και είναι ένα βήμα προς τα πάνω από τον αρχικό PC. Χρησιμοποιεί τον ίδιο μικροεπεξεργαστή με τον PC (τον 8088), αλλά δίνεται με σκληρό δίσκο, χώρο για 640 kilobytes μνήμης και χώρο για πρόσθετες κάρτες επέκτασης.

 

IBM Personal System/1 (προσωπικό σύστημα/1 της ΙΒΜ)

Επίσης γνωστός σαν <MI%-2>IBM PS/1. Μια σειρά προσωπικών υπολογιστών που κατασκευάστηκαν από την ΙΒΜ το 1990. Ο PS/1 χρησιμοποιεί τον μικροεπεξεργαστή80286 και δίνεται εφοδιασμένος με πληκτρολόγιο και οθόνη και με τα προγράμματα Microsoft Works και Prodigy. Το Microsoft Worksείναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο λογισμικού, δηλαδή περιλαμβάνει ένα επεξεργαστή κειμένου, ένα λογιστικό φύλλο, αριθμομηχανή και βάση δεδομένων. Το Prodigy είναι μια υπηρεσία πληροφοριών που μπορείτε να συνδέσετε με μόντεμ μέσω τηλεφωνικών γραμμών.

Αν και ο PS/1 είναι καλός για απλούς χρήστες, θα ήταν καλύτερο να αγοράσετε ένα συμβατό386 SX.

 

IBM Personal System/2 (προσωπικό σύστημα/2 της ΙΒΜ)

Επίσης γνωστός σαν IBM PS/2. Οι πρώτοι υπολογιστές της ΙΒΜ σχεδιάστηκαν με ανοικτή αρχιτεκτονική. Αυτό σημαίνει ότι η ΙΒΜ δημοσιοποίησε τις προδιαγραφές που χρησιμοποιήθηκαν για το σύστημά της και έτσι επέτρεψε σε άλλους κατασκευαστές να αναπτύξουν εξαρτήματα για τον υπολογιστή. Αν και αυτό συνεισέφερε στην επιτυχία του PC, επέτρεψε επίσης και σε άλλους κατασκευαστές να πάρουν μέρος των κερδών της ΙΒΜ. Γι' αυτό η ΙΒΜ εισήγαγε τον PS/2, που είναι μια ιδιόκτητη αρχιτεκτονική. Αυτό σημαίνει ότι άλλοι κατασκευαστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία μόνο αν πάρουν την άδεια της ΙΒΜ.

Τι προσφέρει λοιπόν ο PS/2; Ένα οδηγό δίσκου 3.5", οθόνη VGA και κάτι που καλείται Micro Channel Bus. Για να κατανοήσετε την αρτηρία Micro Channel, φανταστείτε τα καλώδια που συνδέουν ένα υπολογιστή με τον εκτυπωτή, το ποντίκι, και το πληκτρολόγιο σαν μια οδό με πολλές λωρίδες. Οι περισσότεροι υπολογιστές έχουν 16 λωρίδες, οπότε 16bits δεδομένων μπορούν να ανταλλαγούν ταυτόχρονα. Η αρτηρία Micro Channel δίνει στον υπολογιστή 32 λωρίδες, οπότε 32 bits δεδομένων μπορούν να ανταλλαγούν ταυτόχρονα. Για να επικοινωνήσει όμως ο υπολογιστής με μια περιφερειακή συσκευή (π.χ., εκτυπωτή), η συσκευή πρέπει επίσης να μπορεί να χειριστεί 32 bits δεδομένων.

Σαν απάντηση στην κίνηση αυτή της IBM, οι άλλοι κατασκευαστές σχεδίασαν μια αρτηρία 32bits με όνομα Extended Industry Standard Architecture (EISA).Το EISA παρέχει τα πλεονεκτήματα της αρτηρίας Micro Channel, αλλά επιτρέπει επίσης περιφερειακές συσκευές 16 bit να συνδέονται με τον υπολογιστή σας.

 

icon (εικονίδιο)

Σε γραφικά περιβάλλοντα, σαν το Microsoft Windows και το Macintosh, τα εικονίδια παριστούν προγράμματα, παράθυρα και αρχεία. Αντί να πληκτρολογείτε μια εντολή για να εκτελέσετε ένα πρόγραμμα ή να πληκτρολογείτε ένα όνομα για να ανοίξει ένα αρχείο, επιλέγετε ένα εικονίδιο (συνήθως πατώντας πάνω του με το ποντίκι).

 

idle time (νεκρός χρόνος)

Ο χρόνος που ο υπολογιστής ή ένα περιφερειακό του περιμένει για να εκτελέσει την εργασία του.

 

IF...THEN...ELSE

Μια λογική πρόταση που χρησιμοποιείται σε λογιστικά φύλλα, βάσεις δεδομένων, μακροεντολές και προγραμματισμό για να καθορίσει μια πορεία ενεργειών. π.χ. ,σε ένα λογιστικό φύλλο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την συνάρτησηIF σε ένα τιμολόγιο για να καθορίσετε αν ο πελάτης πρέπει να πληρώσει φόρο πώλησης:

IF η πολιτεία του πελάτη είναι η ΙΝ THEN, πολλαπλασίασε το μερικό σύνολο επί .05 ELSE πολλαπλασίασε το μερικό σύνολο επί 0 ENDIF

 

illegal character (μη αποδεκτός χαρακτήρας)

Ένας χαρακτήρας που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια συγκεκριμένη εντολή ή πρόταση. π.χ., όταν ονομάζετε αρχεία στο DOS, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους εξής χαρακτήρες:

. / \ <201> <203>: ; *<< >> <205> +<< ? κενό

 

illustration program(πρόγραμμα εικονογράφησης)

Ένα πρόγραμμα που σας επιτρέπει να σχεδιάζετε εικόνες υπό μορφή ανυσμάτων, ώστε να μπορείτε να τις χειριστείτε εύκολα χωρίς μεγάλες παραμορφώσεις. Τα προγράμματα αυτά περιέχουν επίσης εργαλεία για σκίαση, χρωματισμό, αλλαγή μεγέθους και για βελτίωση των εικόνων σας με μεγάλη ακρίβεια. Τα προγράμματα εικονογράφησης διαφέρουν από τα προγράμματα ζωγραφικής, τα οποία διαμορφώνουν τις εικόνες σε μορφή bitmapped, την οποία δεν μπορείτε να χειριστείτε με ακρίβεια.

 

image enhancement (επαύξηση εικόνας)

Διόρθωση ή βελτίωση της εμφάνισης μιας γραφικής εικόνας. Ανάλογα με την περίπτωση, η επαύξηση μπορεί να περιλαμβάνει εξομάλυνση των οξειών γωνιών, αύξηση της αντίθεσης ανάμεσα στο σκούρο και στο ανοικτό, προσαρμογή χρωμάτων και διόρθωση παραμορφώσεων που προκαλούνται από λανθασμένη σάρωση. Ορισμένα πράγματα της επαύξησης της εικόνας μπορούν να γίνουν χειρωνακτικά με ένα πρόγραμμα εικονογράφησης ή ζωγραφικής. Αλλά ορισμένα προγράμματα, σαν το Adobe Photoshop, έχουν σχεδιαστεί ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό.

 

image processing (επεξεργασία εικόνας)

Ένας γενικός όρος για κάθε επεξεργασία που μετατρέπει μια εικόνα σε ψηφιακά δεδομένα και μετά τα αποθηκεύει, τα χειρίζεται και/ή τα εξάγει. Η σάρωση μιας φωτογραφίας και η προσθήκη μαλλιών είναι επεξεργασία εικόνας, αλλά δεν δίνει όλη την αίσθηση του όρου. Ο όρος χρησιμοποιείται συνήθως για να αναφερθεί στην ευφυή διαχείριση φηφιοποιημένων εικόνων, όπως στην εξέταση ιατροδικαστικών στοιχείων, ώστε να γίνουν φανερά στοιχεία που δεν είναι ορατά στο γυμνό μάτι. Στον επιχειρηματικό κόσμο, υπάρχουν προγράμματα επεξεργασίας εικόνας που υποστηρίζουν ότι μπορούν να ξεφορτωθούν όλα τα χαρτιά του γραφείου σας, κάνοντας σάρωση όλων των εγγράφων και τοποθετώντας τα σε μια γιγαντιαία βάση δεδομένων. Στην περίπτωση αυτή θα είναι πολύ εύκολο να βρείτε ένα έγγραφο απλώς καλώντας το στην οθόνη.

 

image setter (στοιχειοθέτης)

Αν δημιουργήσετε κάτι στον υπολογιστή σας και θέλετε να το εκτυπώσετε επαγγελματικά, τότε ένα αρχείο που περιέχει αυτό που δημιουργήσατε μπορεί να περάσει μέσα από ένα στοιχειοθέτη. Η μηχανή αυτή εκτυπώνει το αρχείο σε χαρτί ή φιλμ με πολύ υψηλή ανάλυση (1200 στιγμές ανά ίντσα ή και περισσότερο, κάτι που είναι τουλάχιστον 300% καλύτερο από τον μέσο εκτυπωτή laser). Επειδή οι στοιχειοθέτες είναι ειδικά και ακριβά μηχανήματα, μάλλον δεν θα τους βρείτε μέσα στο γραφείο σας, αλλά θα χρειαστεί να πάτε το αρχείο σε μια ειδική υπηρεσία(ένα μέρος που ειδικεύεται στην προετοιμασία εγγράφων για εκτύπωση).

 

impact printer (κρουστικός εκτυπωτής)

Ο κρουστικός εκτυπωτής είναι σαν γραφομηχανή. Δημιουργεί ένα χαρακτήρα κτυπώντας μια σειρά ακίδων ή ένα ομοίωμα του χαρακτήρα πάνω σε μια μελανοταινία και κατά συνέπεια πάνω στο χαρτί. Οι δύο τύποι κρουστικών εκτυπωτών είναι οι εκτυπωτές μήτρας και οι εκτυπωτές μαργαρίτας. Οι κρουστικοί εκτυπωτές είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για επιχειρήσεις και για εκτύπωση αντιγράφων με καρμπόν μαζί με τα πρωτότυπα.

 

import (εισαγωγή)

Μεταφορά ενός αρχείου που δημιουργήθηκε με ένα πρόγραμμα σε ένα άλλο πρόγραμμα. Για να εισάγετε ένα αρχείο σε ένα πρόγραμμα, το αρχείο πρέπει να είναι σε μορφή συμβατή με το πρόγραμμα προορισμού ή το πρόγραμμα προορισμού πρέπει να είναι σε θέση να μετατρέψει το αρχείο σε μια χρησιμοποιήσιμη μορφή. Αν το αρχείο δεν είναι συμβατό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα μετατροπής για να μετατρέψετε το αρχείο από την μια διαμόρφωση στην άλλη.

 

incremental backup (αυξητική εφεδρεία)

Όταν δημιουργείτε εφεδρεία αρχείων, αντιγράφετε τα αρχεία, συνήθως από τον σκληρό δίσκο, σε ένα μεταφερόμενο μέσο αποθήκευσης, όπως, π.χ., σε ένα ελαστικό δίσκο ή σε μια ταινία. Αν τα πρωτότυπα αρχεία καταστραφούν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εφεδρικά για να επαναφέρετε τα αρχεία στην αρχική τους κατάσταση.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι εφεδρείας: πλήρης και αυξητική. Όταν κάνετε μια πλήρη εφεδρεία, κάνετε εφεδρεία όλων των αρχείων. Όπως το πρόγραμμα κάνει εφεδρεία των αρχείων, τα σημειώνει για να δηλώσει ότι έχουν μπει σε εφεδρεία. Αν επεξεργαστείτε ένα αρχείο, το αρχείο αυτό σημειώνεται ότι δεν είναι σε εφεδρεία. Κατόπιν την επόμενη φορά που κάνετε εφεδρεία μπορείτε να κάνετε μια αυξητική εφεδρεία για να κάνετε εφεδρεία μόνο των αρχείων που έχουν αλλάξει από την τελευταία εφεδρεία.

Γενικά, πρέπει να κάνετε μια πλήρη εφεδρεία κάθε εβδομάδα και μια αυξητική εφεδρεία κάθε ημέρα.

 

index (ευρετήριο)

Τα περισσότερα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε ένα ευρετήριο για ένα βιβλίο ή για ένα χειρόγραφο. Σημειώνετε τις λέξεις που θέλετε να περιληφθούν στο ευρετήριο και μετά λέτε στο πρόγραμμα να δημιουργήσει το ευρετήριο. Το πρόγραμμα δημιουργεί ένα ευρετήριο στο τέλος του εγγράφου. Το ευρετήριο αναφέρει όλες τις λέξεις και τους όρους που σημειώσατε σε αλφαβητική σειρά και προσθέτει αριθμούς σελίδων που δείχνουν που εμφανίζονται οι όροι στο έγγραφο.

Σε προγράμματα βάσεων δεδομένων, ένα ευρετήριο χρησιμοποιείται για να δείξει την θέση κάθε στοιχείου δεδομένων. Αν ψάξετε για ένα στοιχείο στην βάση δεδομένων ή ταξινομήσετε την βάση δεδομένων για να αναφέρετε τις καταχωρίσεις σε διαφορετική σειρά, το πρόγραμμα χρησιμοποιεί το ευρετήριο για να επιταχύνει την εργασία.

 

index hole (οπή αρχής)

Μια μικρή οπή στο κάλυμμα ενός ελαστικού δίσκου και στον ίδιο τον δίσκο που επιτρέπει στον υπολογιστή να καθορίσει το σημείο αρχής του δίσκου. Έτσι ο δίσκος σας έχει ένα σημείο αναφοράς για ανάγνωσή του.

 

infection (προσβολή από ιό)

Αν ένας ιός υπολογιστή μπει στο σύστημά σας, ο υπολογιστής λέγεται ότι είναι προσβεβλημένος από ιό. Όπως με κάθε ασθένεια, στην αρχή μπορεί να μην παρατηρήσετε κανένα σύμπτωμα της ασθένειας. Μπορεί να παραμείνει κοιμώμενος για πολύ καιρό, περιμένοντας μια συγκεκριμένη ημερομηνία ή περιμένοντας από εσάς να πατήσετε ένα συγκεκριμένο συνδυασμό πλήκτρων. Κατόπιν αρχίζει να διαγράφει αρχεία και να προκαλεί προβλήματα. Βλ. επίσης Trojan Horse και virus.

 

Info Select

Μια δημοφιλής βάση δεδομένων ελεύθερης μορφής από την Micro Logic Corporation. Βλ. επίσης free-form database.

 

information (πληροφορία)

Σε τεχνικούς όρους ,η πληροφορία είναι δεδομένα που έχουν τεθεί σε κάποια μορφή με σημασία. Σε κοινή χρήση, δεδομένα και πληροφορία είναι όροι που χρησιμοποιούνται εναλλακτικά.

 

initialize (αρχικοποιώ)

Προετοιμασία για χρήση κάποιου πράγματος. Ο όρος αρχικοποιώ χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει την διαδικασία διαμόρφωσης ενός δίσκου. Αρχικοποιείτε τον δίσκο για να μπορέσετε να τον χρησιμοποιήσετε. Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει την διαδικασία προετοιμασίας ενός εκτυπωτή για μια εκτυπωτική εργασία. Μπορείτε να επιλέξετε τον τύπο που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και μετά να αρχικοποιήσετε τον εκτυπωτή ώστε να ξέρει ποιόν τύπο επιλέξατε. Βλ. επίσης format disk.

 

inkjet printer (εκτυπωτής έκχυσης μελάνης)

Ένας εκτυπωτής που ψεκάζει μελάνη στην σελίδα. Σας φαίνεται βρώμικη εργασία; Μπορεί να είναι αν χρησιμοποιήσετε φθηνό χαρτί που απορροφά το χαρτί. Αν όμως χρησιμοποιήσετε το κατάλληλο χαρτί, τότε ένας εκτυπωτής έκχυσης μελάνης παράγει έξοδο υψηλής ποιότητας που ανταγωνίζεται την έξοδο που παράγεται από ακριβούς εκτυπωτές laser.

 

input (είσοδος)

Κάθε πληροφορία που εισάγετε σε ένα υπολογιστή, περιλαμβανομένων των πληροφοριών που πληκτρολογείτε, των γραμμών που σχεδιάζετε ή των εικόνων που σαρώνετε. Συγκρίνετέ την με την έξοδο, τις πληροφορίες που ο υπολογιστής επιστρέφει στην οθόνη, στο χαρτί ή με ήχο.

 

input/output system(σύστημα εισόδου/εξόδου)

Επίσης γνωστό σαν σύστημα Ε/Ε. Το σύστημα εισόδου/εξόδου ελέγχει την ροή των δεδομένων ανάμεσα στις συσκευές εισόδου (π.χ., πληκτρολόγιο και ποντίκι),στις συσκευές εξόδου (π.χ., οθόνη και εκτυπωτή) και στην κεντρική μονάδα επεξεργασίας. Αυτό σας επιτρέπει να επικοινωνήσετε με τον υπολογιστή και επιτρέπει στον υπολογιστή να επικοινωνεί με σας.

 

Ins key (πλήκτρο Ins)

Επίσης γνωστό σαν πλήκτροInsert. Ένα πλήκτρο επεξεργασίας του πληκτρολόγιου. Το πλήκτρο αυτό χρησιμοποιείται σε πολλά προγράμματα επεξεργασίας κειμένου για ενεργοποίηση/απενεργοποίηση της λειτουργίας γραφής από πάνω. Αν η λειτουργία γραφής από πάνω είναι ανενεργή, οτιδήποτε πληκτρολογείτε εισάγεται στην θέση του δρομέα και οι υπάρχοντες χαρακτήρες ωθούνται προς τα δεξιά για να δημιουργήσουν χώρο για το εισαγόμενο κείμενο. Αν είναι ενεργή, οτιδήποτε πληκτρολογείτε αντικαθιστά το υπάρχον κείμενο.

Σε μερικά προγράμματα επεξεργασίας κειμένου, το πλήκτρο Ins έχει διαφορετική λειτουργία. π.χ., στο Microsoft Word 5.0, το πλήκτρο Ins σας επιτρέπει να εισάγετε μια ομάδα κειμένου που αντιγράψατε ή διαγράψατε. Το πρόγραμμα εισάγει το κείμενο στην θέση του δρομέα.

 

Insert mode (λειτουργία παρεμβολής)

Στα περισσότερα προγράμματα, μπορείτε να πληκτρολογήσετε κείμενο σε δύο λειτουργίες: παρεμβολής ή γραφής από πάνω. Στην λειτουργία παρεμβολής οτιδήποτε πληκτρολογείτε εισάγεται στην θέση του δρομέα, και οι υπάρχοντες χαρακτήρες ωθούνται στα δεξιά για να δημιουργήσουν χώρο για το εισαγόμενο κείμενο. Έτσι μπορείτε να εισάγετε λέξεις, προτάσεις ή άλλο υλικό στο μέσο μιας πρότασης ή μιας παραγράφου.

Σε λειτουργία γραφής από πάνω, οτιδήποτε πληκτρολογείτε αντικαθιστά υπάρχον κείμενο. Αντί να διαγράψετε τον τρέχοντα χαρακτήρα και να εισάγετε ένα άλλο, απλώς βάζετε τον δρομέα στον χαρακτήρα που θέλετε να αντικαταστήσετε και πληκτρολογείτε τον επιθυμητό χαρακτήρα. Αν και η λειτουργία γραφής από πάνω μπορεί να σας εξοικονομεί χρόνο, μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη, ειδικά αν είστε καλός δακτυλογράφος και δεν βλέπετε συνέχεια τι κάνετε στην οθόνη.

 

insertion point (σημείο εισαγωγής)

Στους επεξεργαστές κειμένου και στα προγράμματα επιτραπέζιας έκδοσης στο Macintosh και στοMicrosoft Windows, είναι μια κατακόρυφη γραμμή που αναβοσβήνει, η οποία δηλώνει την θέση όπου θα εισαχθούν οι χαρακτήρες που πληκτρολογείτε. Το σημείο εισαγωγής θα εμφανιστεί οπουδήποτε πληκτρολογείτε κείμενο στο έγγραφο, σε μια θυρίδα διαλόγου ή στην γραμμή εισαγωγής ενός λογιστικού φύλλου. Η γραμμή αυτή καλείται σημείο εισαγωγής. Το σημείο εισαγωγής είναι παρόμοιο με τον δρομέα.

 

installation program (πρόγραμμα εγκατάστασης)

Όταν αγοράζετε ένα πρόγραμμα υπολογιστή, παίρνετε ένα ή περισσότερους δίσκους που περιέχουν τα αρχεία που απαρτίζουν το πρόγραμμα. Με απλά προγράμματα ή με τα παλιότερα προγράμματα, συνήθως μπορούσατε να εκτελέσετε το πρόγραμμα απευθείας από ελαστικούς δίσκους, εισάγοντας τις κατάλληλες εντολές. Με τα νεότερα και τα πιο ευφυή προγράμματα, πρέπει να εγκαταστήσετε τα αρχεία του προγράμματος.

Ο όρος εγκατάσταση κάνει την διαδικασία να φαίνεται περίπλοκη, κάτι σαν την εγκατάσταση ενός μηχανήματος. Στην πραγματικότητα, η εγκατάσταση ενός προγράμματος είναι μια απλή εργασία αντιγραφής αρχείων προγράμματος σε ένα άλλο δίσκο (συνήθως στον σκληρό δίσκο). Τα περισσότερα προγράμματα δίνονται με ένα ξεχωριστό πρόγραμμα εγκατάστασης που σας καθοδήγησε όλη την διαδικασία. Το πρόγραμμα συνήθως ονομάζεται INSTALL.EXEή SETUP.EXE ή INSTALL.BAT. Το πρόγραμμα αντιγράφει τα αρχεία και σας κάνει μια σειρά ερωτήσεων για το σύστημα, όπως, π.χ., για τον τύπο της οθόνης και τον τύπο εκτυπωτή που έχετε.

Γιατί δεν μπορείτε απλώς να αντιγράψετε τα αρχεία του προγράμματος στον σκληρό σας δίσκο; Σε μερικές περιπτώσεις μπορείτε. Σε άλλες περιπτώσεις, ο κατασκευαστής συμπιέζει τα αρχεία προγράμματος για να χωρούν περισσότερα αρχεία σε ένα δίσκο. Σε συμπιεσμένη μορφή τα αρχεία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Για να τα κάνει χρησιμοποιήσιμα, το πρόγραμμα εγκατάστασης αποσυμπιέζει τα αρχεία την ώρα που τα αντιγράφει στον σκληρό δίσκο.

 

integrated circuit (ολοκληρωμένο κύκλωμα)

Επίσης γνωστό σαν ICμικροτσίπ. Ένα μικρό τσιπ (συνήθως από πυρίτιο) που περιέχει ένα πλήρες δίκτυο ηλεκτρονικών κυκλωμάτων που εργάζονται μαζί για να επιτελέσουν κάποια εργασία. Η τεχνολογία αυτή έκανε δυνατή την κατασκευή προσωπικών υπολογιστών, επειδή μείωσε το μέγεθος και επιτάχυνε την ταχύτητα και την αξιοπιστία των υπολογιστών τόσο πολύ. Βλ. επίσης microprocessor, που είναι ένας τύπος ολοκληρωμένου κυκλώματος που περιέχει μια κεντρική μονάδα επεξεργασίας για ένα προσωπικό υπολογιστή.

 

integrated program (ολοκληρωμένο πρόγραμμα)

Μια συλλογή προγραμμάτων που εκτελούνται κάτω από την ομπρέλα ενός προγράμματος. Τα περισσότερα ολοκληρωμένα προγράμματα περιέχουν ένα επεξεργαστή κειμένου, ένα λογιστικό φύλλο και/ή μια βάση δεδομένων, ένα πρόγραμμα επικοινωνίας(για επικοινωνία με μόντεμ) και ένα πρόγραμμα γραφικών. Τα ονόματα των ολοκληρωμένων προγραμμάτων συνήθως τελειώνουν με την λέξηWorks: Microsoft Works, Apple Works και Lotus Works. Ένα άλλο δημοφιλές πρόγραμμα για ΙΒΜ και συμβατούς είναι το PFS First Choice.

Τα ολοκληρωμένα προγράμματα έχουν τρία βασικά πλεονεκτήματα. Πρώτο, όλα τα προγράμματα στην ομάδα έχουν την ίδια αίσθηση χρήσης, οπότε είναι ευκολότερο να μάθετε κάθε πρόγραμμα. Δεύτερο, οι διαμορφώσεις αρχείων που χρησιμοποιούνται σε κάθε πρόγραμμα είναι συμβατές, οπότε μπορείτε να κόψετε και να κολλήσετε δεδομένα από ένα αρχείο σε ένα άλλο. π.χ., μπορείτε να κόψετε μια εικόνα που δημιουργήσατε στο πρόγραμμα γραφικών και να την κολλήσετε σε μια επιστολή που δημιουργήσατε με τον επεξεργαστή κειμένου. Τρίτο, έχετε αρκετά προγράμματα στην τιμή του ενός.

Το κύριο μειονέκτημα είναι ότι τα αρκετά προγράμματα που παίρνετε στην τιμή του ενός δεν είναι τα δυνατότερα προγράμματα. Το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, π.χ., δεν είναι συνήθως τόσο δυνατό όσο ένα πρόγραμμα που θα αγοράζατε μόνο του. Αν όμως χρησιμοποιείτε τον επεξεργαστή κειμένου μόνο για δακτυλογράφηση επιστολών, και το λογιστικό φύλλο μόνο για να βρίσκετε το υπόλοιπο του λογαριασμού σας και δεν σχεδιάζετε πολύ περίπλοκες εικόνες, τότε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ίσως να είναι το καλύτερο για σας.

 

integrity (ακεραιότητα)

Όποτε αποθηκεύετε, μετακινείτε ή αλλάζετε ένα αρχείο ή μια συλλογή δεδομένων, υπάρχει μια μικρή περίπτωση να χαλάσει το αρχείο. Ένα τμήμα του αρχείου μπορεί να χαθεί, ή ο υπολογιστής μπορεί να χάσει μια μονάδα δεδομένων. Είναι σπάνιο, αλλά συμβαίνει. Στις περιπτώσεις αυτές, λέγεται ότι τα δεδομένα έχασαν την ακεραιότητά τους, δεν είναι πλέον μια πλήρης, ενοποιημένη συλλογή δεδομένων.

 

Intel Corporation

Ένας βασικός κατασκευαστής γνωστός στην βιομηχανία προσωπικών υπολογιστών για την κατασκευή μικροεπεξεργαστών. Για να μάθετε τα μικροτσίπ της Intel Βλ. microprocessor.

 

intelligent database (ευφυής βάση δεδομένων)

Ένα πρόγραμμα βάσης δεδομένων που προχωρεί πέρα από τις υποχρεώσεις του και εντοπίζει πληροφορίες για τις οποίες ψάχνετε, ακόμη και αν δεν τις ζητάτε με λογικό τρόπο. Εκτός των παραδοσιακών μεθόδων αναζήτησης, όπως ψάξιμο για ταίριασμα ανάμεσα στα κριτήρια που δίνετε και στα δεδομένα της βάσης δεδομένων, μια ευφυής βάση δεδομένων ψάχνει επίσης βάσει προγραμματισμένων κανόνων και συνθηκών που καθορίσατε για το πως να κάνει την αναζήτηση.

π.χ., το πρόγραμμα βάσης δεδομένων Q&A είναι μια ευφυής βάση δεδομένων. Περιέχει ένα χαρακτηριστικό με όνομα Intelligent Assistant, που καταλαβαίνει περί τις 600 λέξεις και φράσεις και μπορεί να μάθει νέες λέξεις. Έτσι αντί να χρησιμοποιείτε τις μη φιλικές επιλογές αναζήτησης, όπου πρέπει να θυμάστε διάφορα σύμβολα (όπως &A;B;C, <<+C και MAX n), μπορείτε να ανοίξετε το Intelligent Assistantκαι να πληκτρολογήσετε στα αγγλικά την ερώτηση "Ποιος έχει την μεγαλύτερη σειρά;" ή "Πόσοι πελάτες με όνομα Carterζουν στο Σικάγο;". Αν πληκτρολογήσετε κάτι που το σύστημα δεν καταλαβαίνει, θα σας κάνει και άλλες ερωτήσεις γι' αυτό. ΤοIntelligent Assistant χρειάζεται κάποια εξοικείωση, για να ανακαλύψετε το λεξιλόγιό του και για να το μάθετε νέες λέξεις, που σκοπεύετε να χρησιμοποιείτε συχνά. Όπως όμως μπορείτε να δείτε, είναι σαφώς πιο ελκυστικό από την θυρίδα αναζήτησης αν σκοπεύετε να κάνετε πολλές αναζητήσεις και να δημιουργήσετε πολλές αναφορές.

 

interactive program (διαλογικό πρόγραμμα)

Ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στον χρήστη να ελέγξει την κατεύθυνση που παίρνει το πρόγραμμα. Τα διαλογικά προγράμματα, συνήθως εμφανίζουν στην οθόνη προτροπές ζητώντας από τον χρήστη είσοδο για να αποφασίσουν πως θα κάνουν μια συγκεκριμένη εργασία. Τα περισσότερα προγράμματα για μόντεμ είναι διαλογικά.

Έχω δει πρόσφατα διαλογικά βιβλία για παιδιά, που επιτρέπουν στο παιδί να καθορίσει το αποτέλεσμα μιας ιστορίας. π.χ., η ιστορία μπορεί να έχει κάποιον μπροστά από μια πόρτα. Το παιδί έχει την δυνατότητα να ανοίξει την πόρτα ή να φύγει.

 

interface (σύζευξη)

Μια σύνδεση που σας επιτρέπει να επικοινωνήσετε με τον υπολογιστή και επιτρέπει στον υπολογιστή να επικοινωνήσει με περιφερειακές συσκευές. Η παρακάτω λίστα εξηγεί τις τρεις συνηθέστερες συζεύξεις:

Υλικού. Οι συζεύξεις υλικού αποτελούνται από τα καλώδια, τους συνδέτες και τις πύλες που συνδέουν τον υπολογιστή με τις περιφερειακές συσκευές, όπως εκτυπωτές, μόντεμ και ποντίκια.

Λογισμικού. Οι συζεύξεις λογισμικού αποτελούνται από τις εντολές, τα μηνύματα και τους κωδικούς που χρησιμοποιούν δύο προγράμματα για να συνομιλούν. π.χ., μια σύζευξη λογισμικού υπάρχει ανάμεσα στο λειτουργικό σύστημα δίσκου και σε κάθε εφαρμογή που εκτελείτε πάνω στο λειτουργικό σύστημα.

Χρήστη. Οι συζεύξεις χρήστη αποτελούνται από τις συσκευές που επιτρέπουν στον χρήστη να επικοινωνήσει με τον υπολογιστή και το αντίστροφο. Οι συσκευές αυτές περιλαμβάνουν την οθόνη, το πληκτρολόγιο, το ποντίκι και τα μενού.

 

interleave factor (συντελεστής εναλλαγής)

Φανταστείτε τον σκληρό δίσκο σαν ένα τροχό ρουλέτας. Γυρίζετε τον τροχό και κυλάτε μια μπάλα που τελικά πέφτει σε μια από τις αριθμημένες τρύπες στον τροχό. Τώρα, όπως γυρίζει ο τροχός, φανταστείτε ότι προσπαθείτε να βάλετε τον δάκτυλό σας μέσα σε κάθε τρύπα, όπως περνά από μπροστά σας. Αν δεν είστε πολύ γρήγορος, δεν θα μπορέσετε να το κάνετε. Μπορεί να τα καταφέρετε κάθε τρίτη τρύπα ή κάθε πέμπτη τρύπα.

Ένας δίσκος είναι κάτι παρόμοιο. Ο οδηγός δίσκου γυρίζει τον δίσκο πολύ γρήγορα, τόσο γρήγορα που η κεφαλή ανάγνωσης/εγγραφής δεν μπορεί να διαβάσει κάθε τομέα του δίσκου με την σειρά. Αντί αυτού η κεφαλή μπορεί να διαβάσει κάθε τρίτο τομέα ή κάθε έκτο τομέα. Αν η κεφαλή δεν είναι έτοιμη να διαβάσει τον τομέα, τότε πρέπει να περιμένει μέχρι να ξαναπεράσει από μπροστά της ο τομέας.

Με ορισμένους οδηγούς δίσκου, μπορείτε να αλλάξετε τον συντελεστή εναλλαγής έτσι ώστε τα δεδομένα να είναι αποθηκευμένα σε μη συνεχόμενους τομείς. Με συντελεστή εναλλαγής 1 προς 1 (1:1), τα δεδομένα αποθηκεύονται σε συνεχόμενους τομείς. Με συντελεστή 3:1, τα δεδομένα αποθηκεύονται κάθε τέταρτο τομέα. Με τον βέλτιστο συντελεστή (που εξαρτάται από τον οδηγό δίσκου), ο τομέας που χρειάζεται να διαβάσει η κεφαλή ανάγνωσης/εγγραφής είναι στοιχισμένος σωστά με την κεφαλή την σωστή στιγμή, όταν η κεφαλή είναι έτοιμη να τον διαβάσει.

 

internal hard disk (εσωτερικός σκληρός δίσκος)

Ένας σκληρός δίσκος τοποθετημένος μέσα στο κουτί του υπολογιστή. Βλ. επίσης hard disk.

 

internal memory (εσωτερική μνήμη)

Ένα άλλο όνομα για την μνήμη RAM ή κύρια αποθήκευση που βρίσκεται μέσα στην ΚΜΕ. Αυτή είναι η περιοχή ηλεκτρονικής αποθήκευσης του υπολογιστή, το μέρος όπου ο υπολογιστής φορτώνει πληροφορίες και εντολές, όταν ανοίγετε ένα πρόγραμμα ή αρχείο, ώστε τα δεδομένα να μπορούν να προσπελαύνονται αυτόματα. Βλ. επίσης memory, RAM, και primary storage.

 

internal modem (εσωτερικός διαμορφωτής/αποδιαμορφωτής)

Ένας διαμορφωτής/αποδιαμορφωτής (μόντεμ) μέσα στο κουτί του υπολογιστή. Βλ. επίσης modem.

 

interoperability (συμβατότητα)

Η δυνατότητα ενός εξαρτήματος υπολογιστή από διάφορους κατασκευαστές να συνεργαστούν και να μεταφέρουν δεδομένα, χωρίς πρόβλημα.

 

interpreter (διερμηνευτής)

Μια ρουτίνα που χρησιμοποιεί στον προγραμματισμό για να μεταφράσει σε γλώσσα μηχανής ένα πρόγραμμα που έχετε γράψει, ώστε ο υπολογιστής να μπορέσει να το καταλάβει και να προσπαθήσει να το εκτελέσει. Οι διερμηνευτές εργάζονται αρκετά αργά, επειδή μεταφράζουν εντολή προς εντολή, αφήνουν τον υπολογιστή να εκτελέσει την εντολή και μετά πηγαίνουν στην επόμενη. Έτσι διευκολύνεται η εύρεση λαθών σε ένα πρόγραμμα, οπότε οι διερμηνευτές είναι πολύ καλοί όταν μαθαίνετε να προγραμματίζετε. Βλ. επίσης compiler, που ερμηνεύει ένα πρόγραμμα σε γλώσσα μηχανής πολύ ταχύτερα.

 

interrupt (διακοπή)

Οι υπολογιστές δεν μπορούν να κάνουν όλες τις δουλειές ταυτόχρονα. Αν ο υπολογιστής επεξεργάζεται δεδομένα και αρχίσετε να πληκτρολογείτε, τότε πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει. Θα συνεχίσει την επεξεργασία ή θα δεχθεί την νέα είσοδο; Όποτε ζητάτε την προσοχή με αυτόν τον τρόπο (πληκτρολογώντας ή κινώντας το ποντίκι), τότε διακόπτετε το πρόγραμμα, κάνοντάς το να πάρει μια απόφαση. Μια τέτοια διακοπή καλείται υλική διακοπή. Διακόψατε το πρόγραμμα χρησιμοποιώντας ένα τμήμα υλικού (το πληκτρολόγιο ή το ποντίκι).

Τα προγράμματα όμως μπορούν να διακοπούν επίσης μόνα τους. π.χ., αν το πρόγραμμα κρατά συνεχώς την ημερομηνία και την ώρα, μπορεί να διακόπτει συνεχώς τον εαυτό του για να ελέγξει την ώρα. Αυτός ο τύπος διακοπής καλείται λογισμική διακοπή.

 

inverse video

Βλ. reverse video.

 

I/O

Βλ. input/output system.