ΛΕΞΙΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Z

zap (διαγράφω)

Σβήνω, διαγράφω, καταστρέφω, εξαφανίζω. Συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει την διαδικασία φυσικής διαγραφής ενός αρχείου.

 

z-axis (άξονας z)

Σε ένα τρισδιάστατο γράφημα, είναι η τρίτη διάσταση. Για να κατανοήσετε τον άξοναz, σχεδιάστε ένα σταυρό σε ένα κομμάτι χαρτί. Η οριζόντια γραμμή είναι ο άξονας x. Ο κατακόρυφος άξονας είναι ο άξονας y. Τώρα, πάρτε ένα μολύβι και καρφώστε το στην σελίδα, στο σημείο τομής των δύο αξόνων. Το μολύβι παριστά τον άξονα z.

 

ZMODEM

Μια μέθοδος μεταφοράς αρχείων (ένα πρωτόκολλο), που ελέγχει για να βεβαιωθεί ότι τα δεδομένα που αποστέλλονται φθάνουν σε καλή κατάσταση. Το ZMODEM είναι μια βελτιωμένη έκδοση του XMODEM που σας επιτρέπει να μεταφέρετε δεδομένα σε μεγαλύτερες ομάδες και με λιγότερα λάθη. Επίσης, το ZMODEM αν ανακαλύψει ένα λάθος κατά την μετάδοση, επαναρχίζει την μετάδοση από το σημείο που συνέβη το λάθος και όχι από την αρχή.

 

zoom (μεγέθυνση)

Μεγέθυνση ενός τμήματος ενός εγγράφου ή ενός παραθύρου ώστε να καταλαμβάνει όλη την οθόνη. Στα περισσότερα προγράμματα, κάνετε μεγέθυνση σε ένα τμήμα ενός εγγράφου ή μιας εικόνας για να το δείτε καλύτερα ή για να ρυθμίσετε τις τελικές του λεπτομέρειες.

 

zoom box (θυρίδα μεγέθυνσης)

Σε γραφικές συζεύξεις χρήστη, είναι μια μικρή θυρίδα στην οθόνη που βρίσκεται στην γωνία ενός παράθυρου. Πατώντας πάνω της, όταν η οθόνη δεν είναι σε πλήρες μέγεθος, μπορείτε να μεγιστοποιήσετε το παράθυρο ώστε να καταλαμβάνει όλη την οθόνη. Πατώντας πάλι στην θυρίδα μεγέθυνσης, μπορείτε να συρρικνώσετε ή ελαχιστοποιήσετε το παράθυρο στο προηγούμενο μέγεθός του.