ΓΥΝΑΙΚΟΚΡΑΤΙΑ

Έπαινος Περιφερειακών Καλλιτεχνικών Αγώνων

εμφάνιση

Δημήτριος Βυζάντιος (Κωνσταντινούπολη 1790- Πάτρα 1853)

 Καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του κωμωδιογράφου και αγιογράφου Δημητρίου Κ. Χατζή-Ασλάνη. Στη διάρκεια του Αγώνα του 1821 υπηρέτησε σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες, προπάντων όμως έγινε γνωστός ως κωμωδιογράφος και αγιογράφος (κυρίως στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ανδρέα Πατρών). Ως κωμωδιογράφος είναι γνωστός από το έργο Βαβυλωνία κωμωδία σε 4 πράξεις (α΄ έκδοση Ναύπλιο 1836, β΄ έκδοση Αθήνα 1840). Η κωμωδία αυτή είναι εμπνευσμένη από την αναγγελία της είδησης για τη συντριβή του αιγυπτιακού στόλου στο Ναβαρίνο το 1827, σατιρίζει τη σύγχυση από τις πολλές τοπικές διαλέκτους και είναι η πρώτη ελληνική κωμωδία που γράφτηκε και παρουσιάστηκε στη σκηνή μετά την απελευθέρωση. Το έργο, αν και χαρακτηρίζεται πρωτόγονο, έχει θεατρικά προσόντα και γι΄ αυτό άντεξε στο χρόνο.

Ο Εμμανουήλ Ροΐδης επισημαίνει “σειράν αστειοτάτων παρατηρήσεων και λογοπαιγνίων” και ειδικά την προβολή του “λογιωτάτου γελοίου”.

 Άλλα έργα του είναι “Ο Σινάνης” (1838), “Η γυναικοκρατία” (1841) και “Ο κόλαξ” (1856).


Ιστορικά στοιχεία :

1841: Τη χρονιά που γράφεται το έργο, στην Ελλάδα επικρατεί η απόλυτη μοναρχία με βασιλιά τον Όθωνα και τη σύζυγό του Αμαλία. Είναι η περίοδος της μισητής για τον Ελληνικό Λαό, Βαυαροκρατίας.

Η Ελλάδα, ταλαιπωρημένη από τόσους χρόνους σκλαβιάς και έχοντας δώσει νικηφόρα τον απελευθερωτικό της Αγώνα με την Επανάσταση του 1821, αριθμεί 651.233 κατοίκους. Το πρώτο ελεύθερο ελληνικό κράτος περιλαμβάνει την Πελοπόννησο, τη Ρούμελη, την Εύβοια και τα γύρω νησιά.

Ο Δ. Βυζάντιος, μέσα στο γενικό πνεύμα της αντίδρασης εναντίον των ξένων, στην κωμωδία του στηλιτεύει το νεοπλουτισμό, τον άκριτο μιμητισμό των ευρωπαϊκών ηθών, την εγκατάλειψη πατροπαράδοτων ηθικών αξιών.

Αποσπάσματα από το εισαγωγικό σημείωμα

του συγγραφέα Δ. Βυζάντιου.

Ποιος θα μπορέσει να βρει μια γυναίκα με ανδρεία στην ψυχή; Μια τίμια γυναίκα είναι πάντα πιο πολύτιμη κι από διαμάντι”, λέει ο θαυμάσιος Σολομών επαινώντας τις σωστές γυναίκες και κατηγορώντας τις φαύλες. Λέει επίσης “Μια γυναίκα τρελή και θρασεία ή γίνεται ζητιάνα ή δεν γνωρίζει ντροπή” και ακόμα “ο θρόνος της ατιμίας μισεί την δίκαιη γυναίκα”.

 Αναγιγνώσκοντες την ιστορία ανά τους αιώνες βλέπουμε πολλούς επαίνους σε άξιες γυναίκες όπως είναι η Σάρρα, η Εσθήρ, η Σεμίραμις κ.ά., πολλές δε άξιες να κατακριθούν όπως η Ιεζάβελ, η Κλυταιμνήστρα και οι λοιπές θεωρούμε ότι δεν υπήρξε εποχή που να μην μπήκαν στο προσκήνιο και αξιέπαινοι και αξιοκατάκριτοι γυναίκες.

 Μες στο θέατρο του ποικίλου τούτου κόσμου περνώντας και διαβάζοντας το μέγα βιβλίο της ανθρώπινης κοινωνίας, δεν δύναται να βρεθούν ούτε όλες οι γυναίκες γενικά αγαθές ούτε όλοι οι άνδρες και αυτό φαίνεται κοινό μεταξύ όλων των εθνών και των πεφωτισμένων και μη.

 Αναπολώντας τους προ της Επαναστάσεώς μας χρόνους και θέτοντας υπόψιν μας την ηθικήν των τότε γυναικών, συγκρίνοντας δε την σημερινήν εποχήν με εκείνην θεωρούμε ότι η διαφθορά έχει πάρει μεγάλη έκταση στην κοινωνία μας.

 Και αυτή η διαφθορά δεν ήτο ουρανοκατέβατη, αλλά προέκυψε από την λανθασμένη κατανόηση του ευρωπαϊκού εξευγενισμού. Δεν ήτο καιρός να διεισδύσει ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής των εκεί γυναικών στον τρόπο ζωής των Ελληνίδων γυναικών, διότι πολλαί γυναίκες από το εν άκρον της παρελθούσης εποχής της αμάθειας και του περιορισμού, μετεφέρθησαν εις το άλλο άκρο του κακώς εκλαμβανομένου εξευγενισμού.

 Η έννοια και ο σκοπός του συγγράμματος τούτου δεν αποβλέπει προς κατηγορίαν των γυναικών εν γένει ούτε προς εκφαύλισην εκείνων αλλά αποβλέπει προς έλεγχον εκείνων μόνον όσαι αναμιγνύουν αυτόν με την δικιά τους διαφθοράν, με την αναίδειαν και την αναισχυντίαν. Λοιπόν επειδή ουδείς λόγος, ουδεμία προσβολή γίνεται κατά φρονίμων και ευγενών γυναικών δεν πιστεύω να κατηγορηθεί η κωμωδία αυτή από κανέναν.

Επιμέλεια: Ελευθερία Κανάρη, Γ΄ Τάξη

Δραστηριότητες της θεατρικής ομάδας του 38ου Γυμνασίου Αθηνών

 Η θεατρική ομάδα του σχολείου μας ξεκίνησε από το σχ. έτος: 2003-2004 παρουσιάζοντας το θεατρικό παραμύθι του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα “Τα μάγια της Πεταλούδας”.

Την σχολική χρονιά 2004-2005 παρουσίασε την κωμωδία του Αριστοφάνη “Εκκλησιάζουσες”.

Κατά την φετινή σχολική χρονιά 2005-2006 παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Δ. Βυζάντιου “Γυναικοκρατία”.

Για πρώτη φορά συμμετέχει στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες και στους Καλλιτεχνικούς Αγώνες που διοργανώνει ο ΟΝΑ Δήμου Αθηναίων με τίτλο “Μαθητική Θεατρική Έκφραση 2006”.

 Ευχαριστούμε :

*     Τον κ. Λαγό Γεώργιο, διευθυντή του σχολείου μας για τη συμπαράσταση, τη βοήθεια και την ενθάρρυνση στην ομάδα.

*      Την 189η Σχολική Επιτροπή και τον πρόεδρό της κ. Βλάχο Ιωάννη για την κάλυψη των εξόδων.

*      Τον συμπολίτη μας κ. Τιμολέοντα Φουντούκη, ιδιοκτήτη της ταβέρνας “Τα σκαλοπάτια” για την ευγενική παραχώρηση των επίπλων που στόλισαν το σκηνικό μας.

*      Τον κ. Κατσιούρα Δημήτρη, καθηγητή Πληροφορικής, για την διαμόρφωση και εκτύπωση των προσκλήσεων και του προγράμματος καθώς και τη βοήθεια στις τεχνικές ανάγκες της παράστασης.

*      Τον ΟΝΑ Δήμου Αθηναίων για την παραχώρηση της Αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου Βαφειοχωρίου για τις πρόβες και την παράσταση.

*      Τη μαθ. Αναστασία Χρηστάκη της Α΄ τάξης & τον κ. Χωματά Κων/νο, καθηγητή Καλλιτεχνικών, για την ωραία ζωγραφιά που κοσμεί το πρόγραμμα, την αφίσα, και τις προσκλήσεις.

Π Ρ Ο Σ Ω Π Α:

 

ΦΑΝΩ:                ΛΩΝΗ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ - Γ΄ τάξη

ΜΑΖΕΤΟΣ:         ΚΑΝΑΡΗ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - Γ΄ τάξη

ΑΝΤΖΟΥΛΗΣ:    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ- Β΄ τάξη

ΜΥΡΣΙΝΗ:          ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ  ΜΑΡΙΑΝΝΑ - Β΄ τάξη

ΧΡΥΣΩ:              ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ   ΔΕΣΠΟΙΝΑ - Β΄ τάξη

ΜΑΡΩ:                ΠΕΡΔΙΚΑΡΗ  ΑΝΝΑ - Β΄ τάξη

ΜΠΙΤΖΩ:           ΜΠΑΛΑΣΗ  ΡΕΒΕΚΚΑ - Α΄ τάξη

ΤΖΑΜΠΟΥΝΗΣ: ΡΟΥΤΗΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ - Α΄ τάξη

ΚΑΡΤΕΛΟΣ:        ΔΑΝΑΛΗΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ - Α΄ τάξη Λυκείου

ΜΠΑΛΟΥΛΟΣ:   ΣΤΡΑΤΗΣ  ΔΗΜΗΤΡΗΣ - Α΄ τάξη

ΖΑΜΠΑΚΙΑ:       ΤΡΕΥΛΟΠΟΥΛΟΥ  ΚΑΤΕΡΙΝΑ - Α΄ τάξη

ΧΟΡΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ:                                                    

                            ΜΟΣΧΟΝΑ  ΜΑΡΙΝΑ - Β΄ τάξη

                            ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ  ΜΑΡΙΑ - Γ΄ τάξη

                            ΓΡΙΤΣΑ  ΚΑΤΕΡΙΝΑ - Γ΄ τάξη

                            ΠΑΠΠΑ  ΙΩΑΝΝΑ-ΕΥΦΗΜΙΑ - Α΄ τάξη

                            ΜΥΡΤΕΖΑ  ΡΟΜΙΝΑ - Α΄ τάξη

                            ΣΟΥΛΤΣΕ  ΜΠΡΙΣΙΛΝΤΑ - Α΄ τάξη

                            ΡΑΠΗ  ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Α΄ τάξη

                            ΓΚΙΚΑ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ - Α΄ τάξη

                            ΙΣΑ  ΜΠΡΟΥΝΙΛΝΤΑ - Α΄ τάξη

 

ΠΙΑΝΟ:               ΡΙΣΤΑ  ΚΑΤΕΡΙΝΑ - Α΄ τάξη

 

Η υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας

Δέσποινα Στυλιανίδου

 

Φωτογραφίες από τις "Γυναικοκρατια"
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
 
     
Στην κορυφή της σελίδας Επιστροφή στην αρχή της σελίδας

Επιστροφή στη Θεατρική Ομάδα